Kungarikets själ & hjärta

En gång Svea rikes huvudstad – idag en tillflykt för avkoppling, halvvägs mellan Stockholm och Göteborg. En liten avstickare från de stora vägarna, ändå så centralt du kan komma i Sverige. Särskilt när storstadsfolk från öst- och västkust söker en gemensam samlingspunkt

Längs vägen ligger historiska landmärken sida vid sida med genuina små butiker. Storgatan är som en enda stor friluftsgalleria, härligt befriad från de stora kedjornas massproduktion.
Den medeltida idyllen upplevs bäst till fots. De femhundra metrarna in till slottet är lagom uppvärmning, Klosterkyrkans högresta torn en bra vägvisare. Första anhalten vid sidan av slottet är Leksaksmuseet, där du kan ta en nostalgitripp bland leksaker från svunnen tid.

Bortom slottet och vallgraven, som under sommarhalvåret extraknäcker som hamn, ligger Rådhustorget med Sveriges äldsta rådhus från 1400-talet. Vid öppningen till Storgatan ser du Udd Jönssons 1500-talshus, idag konditori, från början ett köpmannahus med salubodar ut mot torget, där medeltidens borgare handlade över disk.

Shoppar gör du med fördel i Storgatans sammelsurium av genuina små specialbutiker. Lägg märke till skvallerspeglarna, där nyfikna bofasta håller livet i gränderna under uppsikt.

Vid Stora Torget travar du över kullerstenarna mot Klosterkyrkans mur, där stöter du på Mårten Skinnares hus – skinnhandlaren från 1500-talet som skrev in sig i historieböckerna genom att uppföra ett hospital för de allra fattigaste. Hospitalet var i drift ända in på 1930-talet och är idag, som så mycket annat i Vadstena, ett museum.

 


Göta kanal

Ett av Sveriges främsta turistmål. Redan på 1500-talet föreslog den ryktbare biskop Brask i Linköping att en båtled skulle anläggas tvärs över Sverige - från Östersjön till Västerhavet. Sagt och gjort! År 1810 togs det första spadtaget och 1832 invigdes den 190 km långa kanalen med 58 slussar – som utnämnts till millenniets största byggnadsprojekt i Sverige. Då viktig transportled, idag (175 år senare) en av våra mest välbesökta turistattraktioner. Att cykla längs kanalen och se båtarna passera ger en närmast magisk frihetskänsla. Det finns många platser där du kan hyra båt, kanot eller kajak för att upptäcka alla de charmiga små städer och byar, som ligger inbäddade i grönskan i kanalens unika atmosfär.

Vätterviksbadet

Strax norr om Vadstena ligger Vätterviksbadet, som bjuder på suveränt läge för sol och bad vid Vätterns strand. Viken är långgrund med sandbotten och stranden är barnvänlig. Även här finns möjlighet att hyra båt, köpa fiskekort med mera.

Varamon

Nordens största insjöbad. Nordens längsta insjöstrand, är den mest populära stranden för soldyrkare från större städer kring Motala. Rent och klart Vätternvatten, kilometerlång sandstrand och långgrund botten för tankarna till Medelhavet en solig dag. Här finns även möjlighet att hyra surfbrädor och kanoter med mera.

Rökstenen

I gränslandet mellan slätt och skog står Sveriges märkligaste runsten, Rökstenen. Med över 760 runor ristade på 800-talet är det världens längsta runskrift. Rökstenens gåta är fortfarande olöst och texten förbryllar fortfarande forskarna. Ta del av dess fantastiska historia i utemuséet som är öppet varje dag året om.

Omberg

Östgötarnas heliga och mytomspunna berg är ett eldorado för naturälskare. Hjässan erbjuder en vidunderlig utsikt över slätten, skogen och sjön. ”Blommornas berg” som det kallas ibland, är också känt för alla sina orkidéarter. Ett besök i blå- eller vitsippstid är oförglömligt, och den som har sett berget i höstskrud glömmer det aldrig. Varför inte prova några spännande aktiviteter som arrangeras av Omberg Event AB.

Alvastra

År 1143 grundade cisterciensermunkar Sveriges första munkkloster vid foten av Omberg. En tid höll heliga Birgitta till här. Sen kom reformationen och klostret revs. Det som återstår är en vacker ruin, inklädd i grönska, där det varje sommar arrangeras midnattskonserter och krönikespel. Alvastra pålbyggnad är den enda kända riktiga pålbyggnaden norr om Alperna, över 5000 år gammal.

Tåkern

Idag rankas Tåkern som en av Nordeuropas mest betydelsefulla häcknings- och rastplatser. Under årens lopp har cirka 270 fågelarter setts vid sjön och drygt ett hundratal arter häckar här, däribland svarttärna, trastsångare, rördrom, brun kärrhök och flertalet av våra änder och doppingar. Östergötlands landskapsfågel, knölsvanen, är dess stolthet och prydnad. Här hittar ni också Naturum Tåkern som har utställningar, filmrum och lab. Läs mer här

Konstrundan

Varför inte studera den lokala konsten. Ta en tur till östergyllens alla gallerier,
Sveriges enda helt gångbara konstrunda i historisk stadsmiljö. I en radie inte längre än 600 m från Rådhuset möter ni ett 40-tal konstnärer i gallerier, ateljéer och historiska lokaler. Vadstena Konstrunda arrangeras varje år i början av september.

http://www.vadstenakonstrunda.se

Guidning

Den historieintresserade har verkligen kommit rätt, både vad gäller Sveriges historia och religionshistoria. Följ med på någon av alla guidningar runt om i stan! Här finns flera intressanta museum som handlar om allt från leksaker och traktorer, till Gustav Wasa, Mårten Skinnare, Nunnekloster och Heliga Birgitta.

Vadstena erbjuder både traditionella guidningar, men även upplevelsevandringar, som exempelvis de populära nattvandringarna på slottet eller de omtyckta stadsvandringarna kryddade med skvaller och skandaler...

Mer information hittar du på http://vadstenaslott.com/

Golf

Spela golf på sju fantastiska anläggningar inom fem mils radie.

Vadstena GK                         https://www.vadstenagk.nu/

Ombergs Golf Resort            http://www.ombergsgolfresort.se/

Motala GK                              http://www.motalagk.se/

Östad Golf Väderstad           http://www.ostadgolf.se/ostadgolf/Start/Start.html

Linköpings GK                       http://www.linkopingsgk.se/

Landeryd GK                         http://www.landerydsgolf.se/

Mjölby GK                         http://www.mjolbygk.se/